Marsvinehus

Et marsvinehus er dit marsvins mulighed for at søge ly, afslapning og tryghed. Marsvin elsker at opholde sig i deres marsvinehuse og et marsvinehus er essentielt for dit marsvins trivsel. Det ligger dybt i marsvinets natur at gemme sig og søge tilflugt i lukkede rum, da marsvinet oprindeligt er et byttedyr som lever størstedelen af deres liv under jorden i skjul fra større rovdyr. For at opnå størst mulig trivsel for dit marsvin, er det derfor vigtigt, at sikre, at dit marsvin har mulighed for at følge sine naturlige adfærd. Et marsvinehus kan hjælpe med at skabe mere ro og tryghed for dit marsvin, da det vil være det naturlige sted for dit marsvin at søge hen for at spise, sove eller finde ro og hvile.

Marsvin elsker skjulesteder, og der findes mange muligheder for at skabe et hyggeligt miljø omkring dit marsvinehus som både imødekommer dit marsvins behov og giver dig mulighed for at vælge netop det design, som du finder passende til dit eget hjem. Nedenfor følger en gennemgang, af de hyppigst stillede spørgsmål i forbindelse med anskaffelse af at marsvinehus.

Hvor mange marsvinehuse har jeg behov for? 

Hvis du kun har et enkelt marsvin, vil ét marsvinehus være tilstrækkeligt. Det skal dog nævnes, at marsvin er flokdyr princippet altid bør leve med en artsfælle. Hvis du holder flere marsvin anbefales det, at hvert marsvin har mulighed for at søge tilflugt i et marsvinehus. Det kan derfor være en god idé at overveje, om du skal have mere end et marsvinehus hvis du holder flere marsvin. Det er både muligt at anskaffe et stort marsvinehus med inddelte rum, som dine marsvin kan gøre hinanden selskab i. Dog foretrækker nogle marsvin mere privatliv i deres eget marsvinehus. Dette vil naturligvis være en individuel sag som du, basseret på marsvinets adfærd, bedst selv kan afgøre.

Hvilket materiale er bedst til at anvende til mit marsvinehus?

De hyppigst anvendte materialer til at et marsvinebur er træ eller plastic. Her er det mest populære valg et marsvinehus af træ. Et marsvinehus af træ vil ofte være en smule dyrere end et marsvinehus af plastik. Der er dog visse fordele ved at vælge den lidt dyrere løsning, da et marsvinehus af plastik kan blive enormt varmt hvorimod et marsvinehus af træ kan holde temperaturen nede, og giver herved dit marsvin mulighed for at holde sig afkølet på de hede sommerdage. Derudover kan dit marsvin finde stor glæde i at gnave i sit marsvinebur. Dette kan være en stor belastning for deres tarmsystem, såfremt du har købt et marsvinehus af plastic hvorimod et begrænset indtag af træ, ikke vil være til gene for dit marsvin men tilmed kan være med til at slibe deres tænder. Hvis du ikke ønsker, at dit marsvin spiser sit marsvinehus kan vi anbefale, at du i stedet tilbyder det andre muligheder for at gavne. Du kan finde et stort udvalg afmarsvinefodder.

Nogle vælger en byg-selv løsning hvor de selv selv at bygger deres marsvinehus. Dette kan være en fin løsning, hvis du går med en lille håndværker i maven og har mulighed for at afsætte god tid til projektet. Langt de fleste vælger dog at købe et færdigt marsvinehus, da der findes mange fine modeller til fornuftige priser.

Hvor stort skal et marsvinehus være?

Hvor stort et marsvinehus skal være, er en individuel sag. Dog er langt de fleste marsvinehuse lavet med udgangspunkt i størrelsen på et gennemsnitligt marsvin. Størrelsen på et marsvin kan dog varrierer en del da der findes mange forskellige racer af marsvin. Derudover kan der også være stor forskel blandt samme race afhængig af marsvinets knoglebygning og ernæringstilstand. Hvis dit marsvin er enten større eller mindre end de fleste andre marsvin, bør du derfor overveje, om du skal finde et marsvinehus, som passer bedre til netop dit marsvins størrelse. Naturligvis skal marsvinehuset kunne rumme dit marsvin, men huske også at tage højde for indgangen til dit marsvinehus. Hvis denne bliver for lille eller for stor, kan det gå ud over dit marsvins lyst til at opholde sig i sit marsvinehus. Hvis du er i tvivl, er det altid bedre, at tage et marsvinehus med et stort indgangsparti.

Hvilket design af marsvinehus passer bedst til mit marsvin? 

Når du skal vælge det perfekte marsvinehus til dit marsvin, kan du med fordel tage afsæt, i den adfærd du observerer. Et marsvin har deres egen lille personlighed, temperament og præferencer og det kan være meget forskelligt, hvilket marsvinehus der passer til netop dit marsvin. Du kan lægge mærke til, om dit marsvin kan lide at putte sig i små rum eller om det trives i lidt større omgivelser. Dette indikerer om du skal vælge et marsvinehus med et enkelt stort rum, eller om du skal vælge et marsvinehus med rumopdeling, så dit marsvin har mulighed for at putte sig i disse. Derudover kan du holde øje med, om dit marsvin har det godt med at komme lidt op i højderne eller om de foretrækker at befinde sig på jorden. Hvis dit marsvin er en højde-elsker, findes der mange marsvinehuse med tagteresse der gør det muligt for dit marsvin kan komme op og nyde udsigten. Hvis dit marsvin derimod er den mere jordnære type, giver det bedre mening at vælge et marsvinehus uden mulighed for “klatre-eventyr” på taget.